Het plotseling zachte weer in Nederland doet weer voelen als de lente. Ik krijg gelijk zin om gezellig op een terras in de zon te zitten. Tijd om alvast te richten op die lekkere zonnige dagen. In deze blog deel ik met jullie de leukste binnensteden van Nederland. Ik ben natuurlijk nog lang niet in elke binnenstad geweest, maar van waar ik ben geweest, zijn dit mijn favorieten!

Delft

Delft, ook wel Prinsenstad of Schilderstad genoemd. De stad staat bekend om zijn grachten, hofjes en monumentale panden. Er zijn genoeg gezellige terrassen, bijzondere winkels en romantische restaurants. Als je wandelt door de stad lijkt het net alsof je terug in de tijd gaat. Historisch gezien is Delft ook een aanrader. Ik ben een aantal jaar geleden naar het museum prinsenhof geweest, waar met name de tentoonstelling over Willem van Oranje mij boeide. Kortom, voor ieder wat wils en zeker een aanrader om te bezoeken.

Leiden

Ik woon in de buurt van Leiden en ben er opgegroeid, maar dat is zeker niet de reden dat deze stad in de lijst van leukste binnensteden van Nederland staat. Leiden is een gezellige, kleinschalige stad met een hele gezellige binnenstad, en zolang je er niet met de auto doorheen hoeft te rijden, een aanrader om te bezoeken! Een grote winkelstraat met veel bekende winkels, maar als je een straat opzij gaat langs het water, kom je bij de terrassen en wat kleinere, lokale winkeltjes. Door de hele binnenstad kan je eindeloos dwalen en Leiden heeft ook genoeg leuke en bijzondere musea, zoals het museum van Oudheden, Naturalis (wordt momenteel verbouwd), museum Volkenkunde en museum Boerhave. Bezoek ook zeker de Burcht van Leiden of vaar met een rondvaart door de grachten van Leiden.

Maastricht

De stad waar in heb gestudeerd mag zeker niet ontbreken. Ik houd persoonlijk van kleinschalige steden, met een gezellig centrum. Zo ook Maastricht. Op het Vrijthof kan je altijd terecht voor een drankje, kijkend naar de studenten of de activiteiten op het Vrijthof zelf. Verder kan je er goed shoppen, lopen door de oude kleine straatjes die je toch wel enkele jaren terug in de tijd brengen of gezellig in een van de parken of langs de Maas picknicken. Een dagje Maastricht doet je denken dat je een dagje in het Buitenland bent!

Dit zijn mijn drie favorieten. Er zijn er zeker meer, maar daar zal ik een andere keer over schrijven. Nog tips voor leuke steden om te bezoeken? Laat het weten in een reactie!