Maastricht, een mooie stad in Limburg waar je het idee hebt dat je eerder in het buitenland bent dan in Nederland. De stad zelf is al een grote aanrader, gezellige en gemoedelijke sfeer. Maar ook onder de grond is er genoeg te beleven. Maastricht is rijk aan historie. Wil je een keer een andere kant van Maastricht zien, en ben je ook maar een klein beetje geïnteresseerd in geschiedenis, ontdek dan eens Maastricht Underground.

Ik heb in Maastricht gestudeerd, terugkijkend een hele mooie tijd! Ik kom zelf uit een klein dorpje in de randstad en Maastricht voelt eigenlijk als een groot dorp met één en al gezelligheid. Ga je nog studeren? Een aanrader! Maar daarover schrijf ik niet. Mijn vriend studeerde geschiedenis en we ondernemen vaak uitjes die hieraan gerelateerd zijn. Zo ook in Maastricht.

Maastricht Underground is een verzamelnaam voor alles wat er te beleven is in het fort, de grotten en de kazematten. En alle drie zijn een grote aanrader. Mijn eerste bezoek was een combinatie aan het Fort en de grotten. De grotten bestaan uit ruim 20.000 gangen, maar wees niet bang, jij zult maar enkele van bewandelen. Tijdens de oorlog en belegeringen van de stad diende de grotten als schuilplaats. Verder is er een koepel te bewonderen en zie je in vele gangen prachtige muurschilderingen.

Het fort ligt net naast Maastricht en als je boven bent, snap je waarom die locatie is gekozen. Je kijkt namelijk wijdst uit over de stad. Een enthousiaste gids neemt je in een rondleiding mee door het fort, langs de schietgaten, ondergrondse gangen, de waterput en kanonnen. Het fort zelf is nog mooi intact en het is het bezoeken zeker waard!

Midden in de stad kan je ook de kazematten bezoeken. Onder de stad ligt een heel netwerk aan mijngalerijen. Deze gangen werden gebruikt om tijdens belegeringen de vijand ondergronds te benaderen, goederen te vervoeren of als schuilplaats tijdens de bombardementen in de oorlog. Wil je meer weten? Ook deze rondleiding is zeker een aanrader!

Wil je een keer wat anders zien van de stad Maastricht? Ga dan naar: https://www.maastrichtunderground.nl/ voor meer informatie. Ook een leuk uitje met kids. Wil je Maastricht bovengronds bezoeken? Lees daar meer over in mijn blog: De leukste binnensteden van Nederland!

Boeken algemeen